Thursday, October 18, 2012

keje~belaja~mengajar


Assalamualikum,

sy doakan moga semuanya sentiasa di bawah rahmat & kasih sayangNYA..ameen~

rasa dah lama sgt tak menulis..dah lame sgt blog ini dibiarkan berhabuk & ye, ianya hampir berkulat & ditumbuhi cendawan-cendawan kecil..maap!nampak tak ke-busy-an yang melanda di situ =="

ok straight to the point..entry kali ni nak cakap pasal 3 bende je..KEJE, BELAJA..MENGAJAR



1)KEJE
ok, still keje at the same office..oh ya, 01.11.12 is my anniversary..genap satahun sy keje kt sini..ber-boss-kan boss yg same..ber-officemate-kan officemate yg same..enviroment yg same..meja yg sama..xberubah sikit pon..cume ade tambah kenalan baru je..budak praktikal..HEHE

keje, so far ok la..xade la bz sgt..tp skung rase mcm dah banyak sgt benda yang sy dapat belaja..dari cerai-berai-anak-faraid, sampai ke eksiden-lemas-kecuaian-bankrup dan sekarang on proses ke jual beli rumah-loan agreement..ye, memang sy tak boleh practice eksiden-lemas-kecuaian-bankrup- jual beli rumah-loan agreement..saya hanya boleh practice cerai-berai-anak-faraid..tp xpe la..etlis sy ade xtra knowledge kan..memang mase mule2 mcm..argh!tension giler sebab xpaham sehabuk pon..dah lame-lame..im used to it..tQ ALLAH, beri kefahaman itu!mcm biase la..keje..still menimbun..tp sempat lagi nk tulis blog..HEHE~




2)BELAJA
alhamdulillah, im officially ukm's student..dah about 1 month and a half kot bergelar pelajar ukm..im totally happy..ye la..dulu mase lepas stpm, nk sangat sambung degree kt ukm..sampai nanges guling-guling (oke tipu)..tak maksud sy..sy beriye-iye nk jejak kan kaki ke sana..bergelar pelajar di sana..tp apekan daya..perancangan ALLAH adalah yg terbaek..sy ditakdirkan ke kuis..and..yes, im happy to be there..

for now, dah kt ukm..sure sonok giler sebab dpt belaja dgn puan-puan guru yang superb mabeles lagi walaweh itu..xcited giler dapat menuntut dah kaut ilmu dari insan-insan ini..waaahhhh giler teruja beb!

tp mcm biase la..mane ade bende senang dlm dunia nih..kalo mcm tu sedap la..semua bende dtg bergolek-golek kat kaki kau..tak yah nk susah payah bekerja keras dan study bagai nk tercabut urat otak..HEHE..memula plan kunun-kunun nk buat setahun je la..biasela perancangan manusia..serba kurang, serba lemah..tp minggu ni sy telah membuat satu pra-keputusan utk drop 2 subjek drpd 4 subjek yg telah selamat di-register-kan..

sebab..

cannot go la..mungkin sy terlalu high expectation kot kt badan & otak sy ni..perasan mcm awk tu hebat sgt boleh multi-tasking mcm sotong kan..so, skrg rasekan bahane nye..terimalah padahnye sebab semua bende kau nk kejarkan..haa..skung baru nk menyesal & nak calm down kan sikit situation tuh..dah sakit-telantar baru sedar diri kan..ok maap ober xcited termarah diri sendiri yg degil umpama tidak boleh berpk itu..

so,

skrg dlm mempertimbangkan utk drop 2 subjek..(tp mcm bukan mempertimbangkan..mmg nk drop kot..sbb class mlm td kau xpegi kan)..doa-doakan moga ALLAH tunjukkan jalan yg terbaek utk sy!^^

3)MENGAJAR
fine, sila jgn gelak sbb sy memang xade ketokohan utk mengajar..yela yela..aah sbb sy garang kan..

at first ngajar sbb mcm nk isi masa lapang yg terbuang bersepah-sepah dengan melayari internet & menonton tibi atau menonton movie di dalam xternal..oleh yang demikian, di sebabkan tahap kebosanan yg melampau umpama gaban, maka sy dengan suci hati telah mem-volunteer-kan diri untuk mengajar..(ye, keje part-time la tuh)

dari suke-suke..jadi terpaksa..dan akhirnya kepada rela..tak sangka sy boleh bertahan mengajar almost 1 year..amazing bukan..HAHA..sy pon nk tergelak bile pk..cane nk budak-budak & mak bapak budak2 ni nengok sy kan..mungkin cara sy yg super spontan sempoi ni kot,..so that bebudak tak la stress belajar walaupon subjek seriuz (iye subjek sejarah pmr spm) agak dasat dan keterlaluan di situ kan..tau dah..mesti korang gelakkan..terpulang (mungcung-buat muka)

skrg sy masih meneruskan rutin harian mengajar sy..walaupun bebudak dah habis pmr..dah nak cuti sekolah..tp parents dieorg ttp soh sy ngajar jugak..xnk anak dieorg over-honeymoon katenye..ok..so let's our next journey begin~

                                                                **********
ape-ape pon yg berlaku, semua sy lalui dgn hati yg terbuka & terima segala aturan ALLAH..kalo la sy tak mampu, xkan la DIA nk bagi..kompem-kompem sy boleh..itu sebab DIA bagi..yela DIA yg ciptakan sy kot..mestilah die tahu ape yg sy boleh & ape yg sy tak boleh..teringat plak dengan ayat-ayat chenta dariNYA :


            "Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya"
                                         (2: 286 )


jadi tak perlu risau dengan takdir dariNYA..teruskan berdoa & berusaha moga ape yg dipercaturkan olehnya adalah yg terbaek untuk kita dan semua orang di sekeliling kita..ok, cukup sampai sini dulu..lain kali sy bebel lagi taw..chiow~

assalamualikum..

p/s : doakan sy cepat sembuh!*senyum kenyit mata*

 






Wednesday, August 29, 2012

hadiah dari DIA..



assalamualikum..

selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir & batin..

b4 it's too late nk ucapkan selamat hari merdeka..eerrr..perlu ke?=="

sekelip mata ramadhan dah tinggalkan kita..rase mcm xpuas..sungguh!sangat-sangat xpuas..rase mcm masih sikit amal yg di buat..moga ALLAH terima amalan sy..amin

ramadhan itu bulan rahmat, ALLAH..rase ramadhan kali sgt2 best..sbb there's too many things happened..

ALLAH is the great..kadang kite xsangka pon HE will answer our prayer in HIS own way kan..same goes to me..bape banyak kali ternanges when HE give me such a big surprise kan..ALLAH..rase syahdu kot!:'(

bile da habis ramadhan im just hoping that ALLAH give me chance to meet the another ramadhan..iAllah..

ramadhan lalu doa yg kite ucapkan rase mcm ALLAH bayar cash kot..tang tang tu jugak ko dapat..mau xsebak..bile HE show that HE still hear my prayer yg banyak giler dose nih..ALLAH :(

banyak sgt insiden/bende yg jadi tanpa di duga..rase mcm ramadhan kali ni memang sgt2 lain than almost 25 ramadhan yang lalu..

dear ALLAH..tq 4 everything that's u've planned for me!U r the greatest and please ALLAH..don't ever let me walk on this earth alone..im nothing without YOU..YOU r just enough for me!:'(

bila ribuan/jutaan doa saya ALLAH makbulkan..

1-HE answer my prayer when i say that i want to futher my studies..and yes..i got it!will register next month..UKM here i come..dear readers, please pray for my success!

2-when HE settle down all my family's matter with HIS own way..ALLAH HU ALLAH..just 3 days before syawal..may HE always guide us & don't let us apart..

3-i ask he..and he didn't answer..thougt that he did not have the answer..ok fine then..so i decide to ask our CREATOR..the one who create you & me..the one who know the best-est answer for you & me..the one who plan everything for you & me..ya..the only ONE..and..suprisely i've already got the answer when HE ask he to do so..or to say so..or..ok..that's it..may our planned will be bless!

ok maap sbb entri kali ni mcm rojak sikit..terober excited..tu sbb jadi mix-up-everywhere..HEHE

at last, i just hoping that HE will always be by my side for all the time..hoping that HE will gives me more and more and more suprisesssss..HEHE

ok, cukup sampai sini dulu..entri raya?ok ok..nanti nanti eh..will update later k..TATA~

ilal liqa'


"Dan kepunyaan ALLAHlah apa yang ghaib di langit & di bumi dan kepada-NYAlah dikembalikan semua urusan-urusan, maka sembahlah DIA dan bertawakallah kepadaNYA. Dan sekali-kali TUHANmu tidak lalai daripada apa yang kamu kerjakan" (11:123)

#terus berdoa & tawakal, moga ada pengakhiran yang terbaik..doa-doakan!>.<

p/s : may ALLAH ease!




Thursday, August 16, 2012

di kelilingi insan-insan ini


assalamualikum..salam ramadhan

terase kejap je masa berlalu..pejam celik pejam celik..dah nak raye..seiingat sy last sy post entri mase lepas habis praktikal..around bulan 5 mcm tu..ni dah bulan 8..3 bulan jugak la xupdate..patut keras je!HEHE~

jap..semua org sibok cite pasal raye, puase, menu berbuke, terawih, tadarus, raye, baju kurung pahang, baju melayu cekak musang, sampin etc..ok bia situ..tp hari ni nk cite pasal insan-insan istimewa yg secara langsung atau xlangsung terlibat dan seterusnya melibatkan diri dlm hidup ini..err =="

-a Phd student plus full time housewife
-bekas lecturer sy..seorang yg sgt bercita-cita tinggi (memasang impian mahu mengikut jejak langkah beliau)
-supermak..suke dengar cite pasal parenthood dr dia nih..byk bende bole blaja (i wonder satu hari nanti kalo die tulis buku about parenting kan..HEHE)
-a chef as well..giler sedap dia masak..mau xtido mlm..ekspecially nasi mandy die..superb!walaweh (ok ckp mcm ni sbb dah penah rase air tangan dia)

dulu mase mula2 belajar, xade la rapat sgt dgn dia ni..i mean xrapat mcm skrg la..HEHE..dulu just lecturer-student je..mcm tu..skung ex-lecturer-student-friend..lagi syiok kan..starting point become close and closer sbb FB kot..sy selalu dok komen tung tang tung tang kt FB die (rasenye lah sbb FB..ke ade sbb lain puan..HAHA) nk cite panjang2 mmg xsempat..nk buat entri ni short & sharp so that org xboring nk bace kan..ok utk mendekati beliau sila layari bahtera ke laman sesawang ini!

utk puan, terima kasih byk2 atas doa & segala tunjuk ajar puan sepanjang sy jd student puan..even skrg pon sy still ingat lagi ape yg puan ajar..tak tak..the truth is..nota puan tuh dah naik lunyai sy gomol..HAHA

puan, doakan sy :
1)najah dunia akhirat
2)ALLAH temukan sy dengan en tulang rusuk kiri
3)dapat ikot jejak langkah puan utk belajar, belajar & terus belajar
4)bahagia dunia akhirat

-haa..ini lagi sorang..insan cantik berhati mulia..ceewaaaahhhh!
-a spa owner yet a master student
-volunteer in any charity programme (admire semangat dia yg ini..sangat2 terinspirasi hokey)
-a mother to little cute akeef yayank (ok yayank tu name panggilan akeef)
-kak nadia's BFF (ok next entri pasal kak nadia pulak..haa sudah..HEHE)
-our relationship bermula dgn spa's customers (sy suke memanjakan melepakkan diri di sini..ok promo akk punye spa kejap)
-then jadi mcm auntie angkat akeef (eh eh..tetibe)
-sy men-join-kan diri dgn charity programme dgn kakak ni..lebih tepat lagi sy join die buat charity..best giler! (ok sila like fanpage ini)  

kakak santex ni byk ajar sy how to appericiate people around u..always be thankfull to ALLAH in whtaever HE gave to u..always try to help other peolpe as much as u can..stay strong & be yourself no matter what people say about u!waaaahhhh..terinspirasi bukan..dapatkan buku motivasi karya mommy akeef ni di pasaran..oke sy tipu!HEHE~

to kakak, tq 4 such a wonderfull friendship..sy byk belaja dgn akk..rase malu plak dgn akk yg selalu dahulukan org lain dr sendiri..banding dgn sy yg selalu lebihkan diri sendiri dr org lain *sigh*

p/s : kakak kite bakal register kt 'situ' boleh lah lunch/high tea together mether!

-a master holder & a Phd student (otw nk dapat topi bulat die tuh..sy kena practise panggil die dr lepas ni..xboleh panggil ustaz dah)
-classmate (ok mmg agak terkejut di situ sbb umur sy & die jauh..die lebih 'muda' dari sy kan)
-memule dulu mcm kau-kau aku-aku..tp sy selalu jugak tego die mase dlm class ape..HEHE..then satu tempat praktikal..so makin kenal dgn insan yg penuh dgn ilmu ni..
-berjiwa besar walaupon bdn kecik
-punyai semangat utk belajar yg tinggi tahap super saiya
-sgt terinspirasi utk mengamalkan prinsip 'belajar dr buaian sampai ke liang lahad' sbb berkawan dgn die ni..mane taknye..rase tercabar woo..sy yg muda belia ni dok statik kt situ je..die dah jauh melangkah ke depan..
-sy ingat lagi pesan die 'selagi muda belajar lah' then sbb tu jugak sy teranjakan paradigma (ade ke imbuhan itu..entah) utk belajar-belajar-dan belajar

kepada ustaz, sila jadi mentor sy eh..ustaz, sy dah dpt smbg..nanti sy refer kt ustaz eh..jgn kedekut ilmu taw..ALLAH xsuke org yg bakhil ni..nanti sy belanje ustaz ngeteh..okeh?

erm rasenye cukup utk 3 calon-calon yg terpilih ni dulu..next time sy cite pasal baju raye plak eh..HEHE

mesti mcm pelik lepas bace kan..motip entri ini di tulis?

ok ok..mcm ni..bende yg sy nk sampaikan..kawan xsemestinya yg sebaya atau yg sentiasa dok berkepit dgn kite 24/7..tp kawan ialah seseorang yg boleh bawa kebaikan dalam hidup kita dan boleh buat kite nk improve diri kite dr worse-better-best!xgitu..

xkan lah kite nk still di takuk yg lame..dok pi mai pi mai tang tu..cee expandkan lagi networking kite..for sure byk bende lagi yg kite boleh belajar dr people around us..open your eyes, open your hearts & open your mind..kalo kite berkawan kerana ALLAH..iAllah Allah akan datangkan insan-insan istimewa ini utk jadi sebahagian dr hidup kite kan!

*senyum sopan*

sebelum terlambat nk wish selamat hari raya aidil fitri maaf zahir batin!moga ALLAH beri sy kekuatan utk terus menulis~


Friday, May 25, 2012

what is ISLAM?


THEY SAID :

"ISLAM is the way of life"

"everything that follow its fitrah is ISLAM"

"ISLAM ialah agama, deen dan millah. ISLAM ialah rangka sebenar penghidupan kita di dunia ini"

"ISLAM is a complete as it covers all parts in life emotionally and physically"

"boleh jadi berlari itu ISLAM, tidur itu ISLAM, makan itu ISLAM, berkahwin itu ISLAM, solat itu ISLAM dan berfacebook itu ISLAM" 

"answers three question..where did we come from..why are we here..where are we going"

"bergantung pada yang bertanya..i'll try to give any answer that will trigger the interest of a person about ISLAM"

"ISLAM is a way of life..the way how i treat my parents..the how i treat my food..the way how i should feel towards animals"

"amazing how i could see everything brings good outcomes, hapiness, peace when everything is done following ISLAM practise"

"ISLAM itu tunduk patuh kat tuhan yang cipta semua bende termasuk aku, ko & semua bende yang kita dapat lihat & semua bende yg kita x dapat lihat"

"agamaku..maksudnya selamat"

"ISLAM came to protect this world be it us humans, animals, plants, the oceans and rivers"





I SAYS :

ISLAM is my deen & it's all about every single things that around me!*senyum*

p/s : ALLAH..sesungguhnya..solatku, ibadahku, kehidupanku & matiku hanyalah untukMU~
 

Thursday, May 24, 2012

terlalu banyak bende nk cite!

assalamualaikum ^^

rase mcm dah bertahun xupdate belog..naik bersawang da..hehe..

ok..kite mule 1 by 1 eh..

1. PRAKTIKAL

selepas habis final exam 14/4 lalu..kami (i mean sy & kwn2 seclasss) di beri 2 option..wheather nk praktikal or buat mini thesis..sah2 la sy nk praktikal..kalo nk buat mini thesis..sampai ke sudah..

sy praktikal kt MRSHL (sila terjemahkan sendiri)..

byk sgt bende yg sy blajar kt sane..tp the most is..PENAT kot..gile ah..berdiri dr pg ke ptg..ok pnt fizikal boleh consider lagi..mslh penat bercakap..penat tenangkan org..penat asek ulang bende yg same setiap hari..tp yg paling BEST..sy dapat byk BELAJAR..i mean BANYAK..walaupon hanye sebulan..

seriuz..b4 diz dok opis asek prepare doc je kan..xnmpk sgt the flow..at last dah clear..bagus jugak ade praktikal nih..

kalo nk cite detail pasa all-about-praktikal memang tak la..for sure panjang berjela kot..

by then..nk share sikit gambar kenang-kenangan with all of THEM!

spot ME!:)



2. STUDY

alhamdulillah finally i made it..selesai menamatkan pengajian sy selama setahun setengah di USIM..

doakan sy lulus cemerlang & grad tahun ni..iAllah..

p/s : mahu sambung study lagi..bole?xpuas dgn ilmu ALLAH :)



3. KEJE

as usual..after habis praktikal..back on the track..keje mcm biase..jadi pen***** di opis..hehehe..and one more thing..sy pon xtaw la ape mslh sy nih..jenis xbole dok diam..ade je xtvt nk men-join-kan diri..

weekdays-opis hour : KEJE
weekdays-malam NGAJAR (part time)
weekend-charity programme
once a month-DAURAH
one night a week : BULATAN GEMBIRA..yeay!

what a beautiful life i have..ALHAMDULILLAH..

tQ ALLAH..atas nikmat ini!



4. LIFE

life must go on..whatever happens..nothing can't make me down..unless dgn izinNYA..

sesusah mane pun hidup..seperit mane pon dugaan..hidup mesti diteruskan..

hidup ini ibarat roda..kadang kita di atas..kadang kite di bawah..whatever happen..just remember..ALLAH alwiz by ur side..HE the only that never leave u alone!put ur trust in HIM :) 



5. CHARITY PROGRAMME

last 2-3 weeks sy ade join charity programme named WASH & ABOUT!

it's fun..nak2 pulak sy ditemukan semula dgn adik2 at-taqwa sy..waaahhh..tetibe terharu biru tersipu malu..rindu dieorg..hampir setengah tahun xjmpe mcm2 perubahan da sy tengok kt adik2 tuh..

WASH&ABOUT s a programme that was held at bandar seri putra..this event is  callobaration TP (which mean TELEKUNG PROJECT) with Seri's Spa!

SERI's SPA is my fav spa that i used to lepak-ing..xtaw plak k.seri suke join charity..sy dah la suke dgn bende2 alah ni..bagai orang lapa di sorongkan nasi sekawah la..eh

event ni more to introduce kt bebudak comel ni (adik2 at-taqwa sy) how to jaga kebersihan diri..sbb k.seri bukak spa kan..for sure the programme s about samething yg related with it..xkan nk buat programme memotong rumput plak..=='
 
oleh itu sy dengan suke hatinye ingin berkongsi one of gambar yg sempat sy snap2 (ade banyak lagi..tp mls nk letak semua..boring plak org..asek pose je..ye dak)

part of THEM!


oke..eerrrmm..ape lg nk cite eh..cukup sampai sini dulu..kang kalo ade cite best2 lagi sy story mory eh..

ok..daa..TC u olls!^^


Wednesday, March 28, 2012

SEDIH itu fitrah


kadang-kadang kita minta pada ALLAH setangkai bunga segar,
DIA beri kaktus berduri.

kita minta kupu-kupu,
DIA beri ulat berbulu.

kita sedih & kecewa..
namun kemudian kaktus itu berbunga indah sekali..
dan ulat itupun menjadi kupu-kupu yang cantik..

itulah jalan ALLAH,
indah pada masaNYA!

ALLAH tidak beri apa yang kita harapkan,
tetapi DIA beri apa yang kita perlukan.

kadang kita sedih, kecewa & terluka,
tetapi jauh di atas segalanya DIA telah mengaturkan yang terbaik dalam kehidupan kita.

sesungguhnya percayalah akan janji-janji ALLAH kepada orang-orang ynag beriman.
semoga kita diberi kekuatan untuk terus beriman kepadaNYA~

iAllah..AMIN ya RABB~

firman ALLAH :

"Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan"  
[Al-Anbiyaa’: 35]

"Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya"
[Al-Baqarah: 286]

mode : sedey + berdukacita..sedang berusaha untuk mengimanani & meyakini janji-janji SANG PENCIPTA!bertabahlah~

#awak perlu LEBIH TABAH khuzaimah!:(

Tuesday, March 20, 2012

mode : arab

terjemahan :
 الأمس عِبرة ، واليوم حَياة ، والغد أمنيّة!
 

Thursday, March 8, 2012

i say & HE answers!

the only ONE!



in the name of ALLAH, the most GRACIOUS, the most MERCIFUL~ 
 
me : it is too difficult!
HE : verily with every hardship, there is relief (94:6)

me : no one can help me :(
HE : be patient, for your patience is with the help of ALLAH (16:127)

me : i don't have enough sustenance.
HE : those who believe and work righteousness, for them is forgiveness and a sustenance most generous (22:50)

me : i am overwhelmed.
HE : if ALLAH helps you, none can overcome you (3:160)

me : i always feel ill T_T
HE : and WE send down of the Quran as a healing and a mercy to those who believe (17:82)

me : i am struggling!
HE : ALLAH will not burden you more than you can bear (2:286)



*ALLAH is enough for me!*

Monday, February 20, 2012

romeo & mak cik juliet???





assalamualikum..

dear diary ^^,

yup..jam menunjukkan pukul 12.32 sewaktu sy mule menaip entri ini..act dah lame nk tulis entri pasal bende ni..tp asek postpone je..hurm..memandangkan dah terminum air neskape (bace : nescafe) td..boleh???mate semakin menunjukkan tanda2 xmahu tidur..aaiiiihhhh (esok byk keje khuzaimah o0o0iii..tidurlah wahai mate)

chup!sebelum tu nk introduce maksud tajuk..sebenarnye nk cite pasal cinta..jodoh..errkk..apakah sudah sampai seruan sy utk berjodoh???hahahahaha~

dah2..jgn meraban..

err..nk tanye ape kaitan tajuk entri "romeo & mak cik juliet" dgn jodoh???aiissshhh..confused suda~

semenjak bulan februari ni..mlm ni kali pertama sy marathon tengok tb (bace : tv)..al-maklumlah..saje nk membusy-kan diri..konon2 nk kate mcm xade mase nk tengok tb lah..kire mcm mlm ni berjaye tengok tb smpi pukul 12..wahahahaha~

straight to the point..sy tengok cite "romeo & mak cik juliet" kt tb 9 td..so terpk nk nuleh (bace : tulis) pasal bende alah ni..

make it short..cite ni tentang 2 pmpn lanjut usia yg lambat bertemu jodoh..dieorg dah umo 48 tahun (masih mude lagi tau-dialog dlm cite tuh) klaka-ade unsur2 nasihat (maybe ade yg dah tengok kot!ke sy yg lambat)

part of the scene~



kaitannye cik khuzaimah?tanye anda kpd sy..jap laa..kate baru nk introduction kan..saba eh..

citenye mcm ni..bile tengok cite nih..sy dpt 1 moral of the story..kire mcm moral for today la..

jodoh itu rahsia ALLAH..mcm mane kite kejar sekipon..kalo ALLAH kate bukan jodoh kite..tetap bukan jodoh kite..mcm cik beddie dlm cite ni..(dah sudah..mule nk nk buat review film drama plak..ok2 nanti tengok sendiri eh) ^^v

sebelum tengok cite ni..sy ade bace satu buku..tajuknye misteri jodoh by suyadi as-salmani..best!kire mcm book-must-read la utk korang2 yg sukekan adventure..nk tau jodoh korang..tp f.y i buku ni bukan mcm buku ramalam jodoh ke ape ke..kang korang buat ramalan jodoh kang semayang 40 hari xditerima plak..adeh..sila phm konsep motivasi yg ingin diketengahkan oleh penulis eh :) 

cover album buku


ok..mcm ni..jodoh adalah rahsia tuhan..dlm buku nih ade 3 perkara yg penulis highlight kan..(dah jd review buku puleks) xpe2..layan je eh..asalkan motip entri sampai pd penonton pembace..keh~

3 perkara tersebut ialah :
1)ALLAH yang merahsiakan jodoh
2)jodoh yg dirahsiakan
3)hikmah rahsia jodoh

sgt2 memotivasikan..pd yg belum bertemu jodoh..termasuk yg sedang menulis nih..just stay calm dear..kan ALLAH dan janji..

(lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik.
(an nur : 24:26)

jadi..kenape harus gusar-risau?hehehe..yakin dengan janji ALLAH syg..utk dapat yg baik..kita kenalah jd baik kan..so..prepare urself supaya dapat jadi solehah utk yg soleh..ngerti??o0o0pss..terbawak2 aura indon puleks..hehehe~

jgn asik mempersoalan kan "nape aku xbertemu jodoh lagi?kwn2 aku sume dah..sume sebok berlumbe2 buat anak..aku..masih sendiri" atau dialog sadis lain "apelah naseb aku..masih single..xade yg berkenan ke?" atau ayat men-touching-kan seperti ini "kenape aku?kenape?KENAPE?kenape aku yg diuji dgn jodoh yg lambat kunjung tiba.."

hisshhh..xbaek ckp mcm tuh taw..mesti ade sebab ALLAH uji mcm tu kan..untuk yg sedang berdukacita..sy dengan suka-suki dan sukacita nye ingin menghadiahkan awak2 semua ayat2 CINTA dr pencipta kita nie eh..

dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman
(al imran : 3:139)

so0o0o0..geting better huh..kan dah kate dah..ayat2 cinta drNYA adalah ayat2 yg paling mujarab tahu..^^

jgn wisau..lelaki pasangannye mesti pempuan..s0 each of us ALLAH dah janjikan jodoh masing2 kan..

dan segala sesuatu kami jadikan berpasang-pasangan, supaya kamu mengingat kebesaran Allah
(adz dzariyaat(51: 49)



sonok bace buku misteri jodoh ni plus tengok cite romeo & mak cik juliet nih..have a try taw korang..then mesti korang akan terdetik di hati..a'ah la..then senyum sorang2 depan tb/lappy time tengok cite tuh & time bace buku ni..percaya tak?eleh..percayalah kerana ianya benar!

kalo nk hurai satu2 panjang beno (bace : benar) kang sampei tahun 2020 tak habis bace..(perumpmaan yg sgt melampau bukan) harus lah..sbb isu jodoh ni satu yg super duper triple subjektif tahu..

jodoh adalah teka-teki ALLAH yg tidak terungkap sebelum sampai waktunya..jodoh itu akan lari apabila dikejar..tp akan dekat apabila ditunggu..jadi..sabar..sabar..sabar..dan terus bersabar..kalo dah tak tahan sgt..nk jugak tahu sape jodoh kite..tanye terus pdNYA..buat solat istikharah..kan senang..tanye terus pd tuhan yg menciptakan kite..drpd dok bercintan cintun bagai..yg kite pon xpasti adakah die jodoh kite atau pon tak..patutnye kite lebih yakin dgn ALLAH dr yakin dengan manusia kan..

sy pon xphm nape skung nih mcm dah jd tren..kapel sblm kawen itu WAJIB!huh~(menghela nafas)

memang..xsalah bercinta..perasaan cinta itu jugak kan hadiah ALLAH pd hambanye..CUME (bace : cuma) kite sebagai manusia kenalah pandai mengawal..membeza..menyekat..menahan NAFSU serakah dr bermaharajalela..CINTA itu fitrah..tp kena salurkan pd tempat yg bersesuaian..pd org yg sepatutnye..tak gitu dik non..

ini adalah PERINGATAN KERAS utk diri sy sendiri sebenarnye..memang..sy akui..sy pon pernah bercinta..tp tu zaman2 jahiliah dulu..jd adakah cik khuzaimah sudah beralih kepada zaman ketamadunan islam?soal korang kpd sy..bukan mcm tu..mksud sy mase sy mude2 dule..(chup..skung lagi mude remaje hokey..hehehe) sy tengok org bercinte..nk jugak..so ALLAH berikan sy pengalaman merase ape itu cinta..pd sy..xsyiok lah..kelat-pahit-payau kot!ke sy sorang je yg rase mcm tuh..korang rase manis2 manje gitew..hehehehe~

ok lah..letak tepi kisah cinta 3 penjuru sy..eehh..terckp..tertulis plak..ignore plz..

UAI pesan :




jadi..ape yg nk dirisaukan..ade bahagian masing2..ye dak..pada sy..jadi baik..iA dapat yg baik..yakin ok!ALLAH tu kan maha adil..ALLAH syg kite semua taw..tu sbb DIA xkurniakan kite jodoh lagi..sbb dia nk hadiah kan seseorg yg superb utk kite..yg akan menjadi belahan jiwa (bace : pasangan) kite..yg akan menjadi zauj (bace : suami) yg akan membimbing kite menuju jannahNYA!yeay..nanti boleh masuk syurga same2 kan..suke tak..so..bertahan lah eh..mungkin lelaki yg kite nanti2 kan sedang mempersiapkan dirinya untuk menjadi suami yg terbaik utk isterinya..BERTAHANLAH!

*senyum*


p/s : maaf andai entri kali ini mempunyai unsur2 seriuz yg tidak keterlaluan..

*mode : seriuz plus jiwang minus touching equal YAKIN DENGAN JANJI ALLAH!*


Friday, February 10, 2012

licin licap..burb~alhamdulillah

assalamualikum ^^

sedang org lain lelaki a.k.a muslim sedang sibuk berkejar2 dapatkan pahala menunaikan solat jumaat (eerr..tp td sy ade nmpk ramai lelaki2 yg buat muke xbersalah..slumber deekk je makan..hoi!ingat sy bute ke?jgn nk nyorok blakang awek kau..dasarrr!maap..emosi sekejap bile tengok org muslim (LELAKI) xade sekelumit rase bersalah melanggar hukum ALLAH) back to story..kt mane kite td..ok..sy plak dok memblogkan diri..kwang3 :)

setelah semalam mewarnakan  meng-inaikan jari..jgn tanye kenape sy berinai..sili rujuk SINI ^^v

memang dah habitat tabiat things-must-do-every -month is berinai..nak buat mcm mane..redhokan jela..ye dak?chupp..jap..ape merepek nih..owh..baru teringat..nk bgtau sy baru berinai & hari ni nak ckp tulis pasal licin licap..ape yg licin?lantai licin?kicap?lantai kicap?eehh..eerr..bukan lah..bukan yg itu sy nk ckp..mksd sy di sini ialah 'bawak bekal'!ye..bekal lah..atau bahasa saintifiknye 'tapaw'..xphm jugak?ok try this..'magkuk tingkat'?hoi..bukan mangkuk jamban lah..ape daa~

yg sy maksudkan ialah..ini!taadaaaaa~


ini lah~

ye..sy memang bawak bekal ke mana jua sy pegi..chup..kalo g tengok wayang tuh kompem lah tak bawak bekal kan..dah terang2 'no outside foods allow' lagi mau tanya..hehehe

puncenya mcm ni..memula (baca : mula-mula) sy bwk bekal sbb nak jimat..seriuz..yelah..dulu mase sy jd kuli-pencacai kan gaji ciput..so kena la jimat2..mane nk byr sewa umah..minyak..tol segala..so sy decide nk bwk bekal g keje/sekola class..

sedar xsedar dah 1 tahun 1 bulan nk masuk 2 bulan sy g keje & class bwk bekal..hebatkan..waaahhh~

believe it or not?believe it!semalam lah..time layparking (bace : lepak) dengan member sebantal..ehh..dgn member sekolah lame..sy ckp la sy memang bawak bekal..die mcm like..

D : what?sungguh ke khuza?
me : sesungguhnye (favourite tagline sy)
D : sampai sekarang ke?
me : yelah..dah terbiasa..walaup0n..eerr..anu..errmm (gagap sekejap) walaupon gaji skung dah boleh da kalo tak payah bwk bekal..hehe
D : gileh ahh ko..duit mesti mayuuukkkkkkk!
me : hehehe(senyum malu)

*panjang lagi conversation ktorg..tp mls nk tulis..kang tergosip lebih menambah dosa plak..hahaha*

ntah lah..sy rase mcm sy dah terbiase bwk bekal kot..rase mcm xlengkap g keje/class kalo tak bawak bekal..rase mcm xtaw lunch kang nk makan pe..dah la mahal..paling koman pon rm5 dah tentu-tentu..padahal amik ape je..so the best solution..TAPAW!

bile org tanye xmalu/segan ke bawak bekal?

hello0o0o0..sy bukan buat dose salah pon..bawak bekal je..steady ape..hehehe..rilek je..di samping boleh saving fulus (bace : duit), boleh jimat mase..xpayah nk berasak2 beli makanan..haa..kan senang!(tagline oman a.k.a si comel sy kt umah nuu)

persoalan sy..errmm..malu ke kalo kite bawak bekal?

p/s : sy akan pastikan husband-to-be & my becoming mujahid and mujahidah bawak bekal g opis/keje dan g sekola..hyepp..jgn melawan ckp umi eh (ceehhh..terover plak amik mo0d keibuan gitu)






Thursday, February 9, 2012

pesanan buat hati!

HATI ini!
 
 
Berhati-hati dlm mnjga hati..

Jika tak mampu mencinta, jangan pernah sentuh hati seseorang..
Jika tak mampu setia, jangan pernah mengukir janji..
Jika tak mampu menggenggam hubungan, jangan pernah beri harapan..

Kerana hati manusia itu terlalu bernilai untuk disakiti..
Terlalu mahal untuk disia-siakan dan terlalu berharga untuk dihancurkan..
 
Pesan pada diri, usah tersalah memberi hati pada insan yang tak sudi, 
pada insan yang tidak mengerti..

Sekali kau memberi, selamanya dia di hati..
Sekali kau dilukai, sampai bila-bila tetap kau ingati..
 
Pesan lagi pada diri, hati-hatilah dalam memberi hati sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping hati..
 
 
 
p/s : peringatan KERAS untuk diri sendiri!mahukan hati yg sentiasa mengingatiNYA..(mohon agar hati ini tidak menyakiti & disakiti)*senyum sambil buat tanda aman*

1st time sambut hari kelahiran NABI s.a.w :)

assalamualikum readers & selamat pg ^^

pgrm terjadi ekoran dr cetusan idea dr kakak syg sy nih..die suggestkan ktorg (budak2 dijap) buat sambutan maulidul rasul..tentatif pgrm..ade selawat..ceramah sikit..kire mcm tazkirah ringkas..then mkn2 :)
(bab makan laju je kan..hahahaha)

then mkn ktorg podluck je (sori kalo slh eja..maen bedal je nih) alah..kire mcm masing2 bwk mknan sorang sikit lah..hehehe..

sy pon nk la jugak menyumbangkan makanan..maklumlah..bg org makan ni byk pahala tau..dok asik kumpul dose je..nak la jugak timbunkan pahala kan..

al kisah..sy pon bercadang nk bwk sandwich je la..sandwich biase dan sandwich telo (bace : telur/egg) kang xterangkan org pk bende lain plak..hehehe..sbb dah ramai sgt nk bwk mcm2..so better sy bwk yg santai2 je kan..ehh..boleh?

smgt waja..balik opis tros g beli brg..mlm sblm tido dah rebus telo segala..prepare pape yg patut..kang pg esok kalo bagun lambat tak lah kelam kabut mcm lipas kudung..yela..nk bg 30 org makan kot..byk tuh..mau tak tercabut kaki tangan bekejar sini sana hanya semata-mata nk siapkan sandwichku yg sedap itu..hoh0hoho (bunyi mcm teruk beno..ye dak)

on the day..alhmdlh nseb bek sy bangun awal..tQ ALLAH..kejutkan sy..jgn xpercaya..sy xgune jam loceng ok..demi kwn2 sanggup bgun smblm subuh!:)

time sampai usim tengok makanan dah elok standby atas meja..waahh..superb kakak2 sy nih :)

part of THEM!     



ok..then sy p0n memulakan xtvt meletakkan sandwichku yg sodap itu..sok sek sok sek..pot pet pot pet..class pg dibatalkan..ktorg pon ape lagi..tros la mulakan sesi makan memakan..eh~

di sbbkan ramai yg xdtg lagi..so sape yg ade tuh bedal je la dulu..dengan menggunakan alasan "kite tak breakfast pon lagi pg td"..ok silakan makan korang :)

bile semua dah ade..ktorg pon bangun & selawat ramai2..hehehe..xcited giler sy..maklumlah..xpenah sambut..sebelum2 nih dok selmawat seorang diri je kt umah..lepas selawat imam ktorg bagi takzirah sikit..kalo tak silap sy mengenai berzanji dalam sambutan maulidul rasul..sejarah berzanji..etc..syiok jugak sekali sekala dengar tazkirah dr classmate sendiri...sy duduk depan skali kot!lepas tazkirah..next agenda..makan..burb..alhmdulillah..kenyang sy makan air tangan kakak2 sume (panggil kakak2 sbb dlm class sy sy paling mude kot..ahaks!perasan)

cite banyak xgune..layan pic yg sempat di snap sekitar majlis..njoy!


mee goreng kak ina..segar dari bonet :)



popia goreng special..tQ kakak Lenny!homemade tahu~


cup cakes yg super duper cute & sedap..tQ imam :) 

teh bunge sponsor by radin!

kueh seri muka by kakak Lenny


presenting my special sandwich yg jd kegilaan ramai..xsempat majlis dah licin..fuhhh~ 


cara berlauk by kak Lenny as well..tQ kakak..byk die sponsor..siap bwk coffe maker tuh!


part or us..sayang semua!x0x0x0x0x~  


byk lagi pic sbnrnye..mls nk upload..loading lembabsss..hehehe

p/s : xsaba nk tunggu buat pgrm kt P.D plak..yeehhaaaa..sedang menghitung waktu yg berbaki untuk bersama kalian..lepas ni xtahu bile boleh jumpe lagi..tunggu walimah sy kite buat mini reunion again eh..o0o0o0psss..tercakap plak!:)

*mahon maaf salah silap yg sengaja atau xsengaja..yela..sy kan suke nyakat!nak nak pulak nyakat kak hamdiah..suke giler kaco minah nih..hehehehe..whateva it is..salam ukhwah fillah till jannah dr sy utk korang!sayang dijap-ians~:)
 

Designed by Alieff Artwork